Blog

Tips om een voorste kruisbandletsel te voorkomen

19 augustus 2019 | Luuk Siemes

Één op de 3000 mensen scheurt zijn voorste kruisband. Elk jaar komt dit alleen bij voetballers al 4000 keer voor. Bij andere pivoterende sporten (basketbal, skiën, handbal) ligt het risico ook hoog. Vrouwen lopen zelfs een twee tot acht keer hoger risico en de revalidatie na een operatie duurt minimaal 9 tot 12 maanden. Het Fysiolab geeft jou advies hoe je de kans op deze blessure kunt verkleinen.

Pijn in de lies

3 augustus 2019 | Luc Schout

Pijn in de liesregio is een veel voorkomend probleem bij verschillende soorten sporten. Hardlopen en wielrennen kunnen de klachten provoceren, maar ook sporten zoals voetbal, hockey en tennis. Wat hiervan de oorzaak is en hoe Het Fysiolab jou hierbij kan helpen lees je in deze blog.

Scheenbeenklachten bij het hardlopen

15 juli 2019 | Luc Schout

Een veel voorkomende blessure bij hardlopers zijn scheenbeen klachten. In de meeste gevallen treedt er pijn op aan de binnenzijde van het scheenbeen. Deze klacht heeft verschillende namen welke op dezelfde blessure duiden. Enkele name zijn: springschenen, mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), shin splints. Wat hiervan de oorzaak is en hoe Het Fysiolab jou hierbij kan helpen lees je in deze blog.

Manuele therapie bij nekpijn

24 juni 2019 | Luuk Siemes

Het aantal mensen met musculoskeletale (spieren, pezen, gewrichten, etc.) klachten in Europa neemt fors toe. Grofweg omdat we steeds ouder en zwaarder worden. Nekpijn is gestegen naar een 3eplek op het lijstje ‘jaren geleefd met een beperking’.
In de blog van deze week geven we uitleg over nekklachten en kijken we wat de fysio- manueel therapeut voor je betekenen.

Gastblog: Krachttraining voor wielrenners

16 mei 2019 | Luuk Hilkens

Deze week een gastblog over krachttraining voor wielrenners, geschreven door bewegingswetenschapper en Certified Strength & Conditioning Specialist Luuk Hilkens. Hij gaat in op de relevantie voor prestatie, het verminderen van blessurerisico en heeft een richtlijn hoe je de krachttraining kunt inrichten.

4 tips voor het verminderen van rugklachten bij het wielrennen​

25 april 2019 | Luc Schout

Veel wielrenners hebben regelmatig klachten in de lage rug tijdens het wielrennen. Ook op topniveau zie je nog regelmatig een wielrenner zijn rug strekken en draaien om wat verlichting te geven aan de rug. Deze klachten veroorzaken niet alleen pijn, maar ook een vermindering van de wielerprestatie. Acute schade van de structuren in de onderrug is zeldzaam, maar het lange, voorovergebogen geeft wel constante rek.

Hoe werkt dry needling?

11 maart 2019 | Luuk Siemes

Ongeveer 80% van alle mensen heeft weleens last van musculoskeletale pijn (pijn aan spieren, pezen, etc.). Fybromyalgie is een bekende oorzaak van deze pijn, maar ook het myofasciaal pijndroom kan dit veroorzaken. Bij dit laatste, het myofasciaal pijnsyndroom, zijn triggerpoints (spierknopen) een boosdoener. Deze triggerpoints zijn te vinden in strakke, pijnlijke, banden gelegen in een spier en kunnen leiden tot pijn, verminderde beweeglijkheid en afgenomen functie.

Hardlopen na een blessure: een opbouwschema

21 maart 2019 | Luc Schout

Hardlopen is een van de meest blessuregevoelige sporten en is verantwoordelijk voor bijna 20% van alle sportblessures. Alleen voetbal scoort met bijna 30% hoger. Het risico op een blessure is ook hoog in vergelijking met andere sporten: per 1000 uur hardlopen komen er 5,3 blessures voor; voor alle sporten gemiddeld komen er per 1000 uur sport 2,0 blessures voor. Het is dus niet gek dat je als hardloper eens last krijgt van een blessure.

Vier tips bij lage rugklachten

7 maart 2019 | Luuk Siemes

De cijfers liegen er niet om: tot 90% van de volwassenen krijgt ooit in zijn of haar leven een periode met lage rugpijn. Jaarlijks heeft ongeveer 20% last van pijn in de onderrug. Hiermee is het een groot gezondheidsprobleem, is het een belangrijke reden voor ziekteverzuim en heeft het grote economische gevolgen. Alle kosten bij elkaar opgeteld heeft lage rugpijn ons als samenleving in 2007 ongeveer 3,5 miljard euro gekost. 

Pijn aan de buitenkant van de knie

21 februari 2019 | Luc Schout

Een veel voorkomende klacht bij hardlopers is pijn aan de buitenkant van de knie. Aan de laterale zijde (buitenkant) van de knie lopen veel verschillende structuren welke klachten kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de buitenband, meniscus of pezen aan de buitenkant van de knie. Hardlopen kan een duidelijke trigger zijn voor klachten aan de buitenkant van de knie.

6 dingen welke je niet moet doen bij een peesblessure

24 januari 2019 | Luuk Siemes

Een wat stijf gevoel, mogelijk een licht zeurende pijn na het sporten, of belasten. Dit is vaak het kenmerk van een peesblessure. Met name ’s ochtends bij het opstaan, na een tijdje zitten, of tijdens de warming-up bij het sporten is het voelbaar.

Luc Schout bij de Atletiekunie: van brandjes blussen naar preventie

6 januari 2019 | Luc Schout

“Het was al langere tijd de wens van de Atletiekunie om de paramedische zorg voor de topatleten te versterken. Met de komst van Luc Schout, die anderhalf jaar geleden in dienst kwam, is een belangrijke stap gezet. De oud-atleet is er voor de atleten op Papendal, maar gaat ook regelmatig mee op trainingsstages.”

Hoofdpijn: oorzaken en behandeling

23 december 2018 | Luuk Siemes

Hoofdpijn is een vervelende klacht welke veel voorkomt, al bij kinderen vanaf 6 jaar. Ruim 70 tot 90% van alle mensen krijgt er mee te maken in zijn of haar leven. Maandelijks rapporteert 24 tot wel 37% van de mensen één of meerdere dagen met hoofdpijn. Naast hoofdpijn heeft 60% van deze mensen ook klachten aan de nek.

CONTACTINFORMATIE

Het Fysiolab (HAN SENECA)
Kapittelweg 33
6525 EN, Nijmegen
+316 24456849

Afspraken kunnen gepland worden van maandag t/m zaterdag.
Neem contact op via: info@hetfysiolab.nl