De enkelblessure: wat is het en hoe te voorkomen?

Voor de meeste sporten start het seizoen nu, of op korte termijn. Dit na een (korte) onderbreking vanwege de zomervakantie. Die vakantie is een heerlijk moment om weer even op te laden en nieuwe energie op te doen voor de rest van het (school-/studie-/werkzame) jaar én het nieuwe sportseizoen. Wat helaas het nadeel is, is dat onze snelheid, kracht en uithoudingsvermogen snel afnemen. We beginnen vaak dus weer minder fit aan een nieuw seizoen. In deze blog gaan we in op de verzwikte enkel, een typische blessure die we veel zien voorkomen aan het begin van het seizoen en geven we jou tips hoe je deze blessure kunt voorkomen. 

Sportblessures

In 2018 waren er ongeveer 5,4 miljoen sportblessures. Veldvoetbal was daarbij hofleverancier met 25% van de blessures, maar ook fitness (16%) en hardlopen (14%) zijn sporten waar veel blessures vallen. In 60% van de gevallen is de blessure aan het onderlichaam en is 12% een enkelblessure. Met name bij sporten met veel draai- en keermomenten (voetbal, hockey, basketbal) en veelvuldig springen (volleybal) is het aantal verzwikkingen van de enkel hoog.

De enkelblessure

Vaak leidt dit tot schade van de buitenste enkelbanden, grofweg onderscheiden we er drie: de voorste, middelste en achterste enkelband. Hoe zwaarder het trauma, hoe groter het letsel vaak. In sommige gevallen is ook de band tussen het scheenbeen en kuitbeen betrokken, dat noemen we een hoge enkelverzwikking. Naast de schade aan de banden, kunnen ook de bloedvaten, spieren en zenuwen beschadigd raken. Het resultaat is een enkel die pijnlijk, dik, warm en rood is en daardoor minder goed zijn werk kan doen. De beweeglijkheid, stabiliteit en kracht zijn verminderd en deze moeten herstellen, deels door tijd, maar zeker door training en revalidatie. 

Revalideren en voorkomen van enkelblessure

Heb je je enkel verzwikt, dan ligt het grotendeels aan de grootte van het letsel hoe lang het herstel duurt. De eerste fase richt zich op het verminderen van zwelling, pijn en weer normaal kunnen lopen. Kun je dat, dan beginnen balans en stabiliteitsoefeningen en gaandeweg worden krachtoefeningen, sprong- en landoefeningen, oefeningen gericht op wenden, keren en snelheid toegevoegd. Net zo lang tot jij weer 100% fit op het veld staat. 

Heb je je enkel in het verleden verzwikt, of heb je nog nooit je enkel verzwikt, start dan met een preventief oefenprogramma om de kans op deze blessure te verkleinen! 

Blessurepreventieve programma’s enkel

Ben je volleyballer, dan is er het VolleyVeilig programma. Niet alleen voor de enkel, maar ook voor andere blessures. Lees meer over VolleyVeilig

Vanuit de hockeywereld is de Warming-up app opgericht en ook dit programma is gericht op het verminderen van het aantal blessures. Check het via de Warming-up app

Vanuit het voetbal is het FIFA-11+ programma wereldwijd populair én wetenschappelijk goed onderzocht. 3x per week deze warming-up leidt bij veel teams tot een vermindering van 40 à 55% van de blessures aan het onderlichaam. Daarnaast vind je in deze online tool van de KNVB veel techniekoefeningen en andere oefenstof, erg interessant als je werkt met jeugdteams.

Meer blogs

Het Fysiolab

Afspraken kunnen gepland worden van maandag t/m zaterdag. Het Fysiolab is in Nijmegen gevestigd binnen het Sportmedisch Centrum HAN SENECA.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief