Dry needling Nijmegen

Het Fysiolab biedt dry needling in Nijmegen aan. Dry needling is een effectieve manier om snel van je pijnklachten af te komen welke hun bron vinden in de spier. De oorzaak hiervan wordt gevonden in triggerpoints. Een triggerpoint is een lokale verharding in de spier, ook wel een spierknoop genoemd. Deze triggerpoint kan pijn veroorzaken op de plek waar deze zit, maar ook uitstraling veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een spier in de bil, welke uitstralende pijn tot in de kuit kan geven. Naast de dry needling behandeling kijken wij ook naar de oorzaak van de klacht zodat we deze bij de bron kunnen aanpakken.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Dry needling wordt gebruikt om triggerpoints in spieren te verminderen. Triggerpoints kunnen ontstaan door een trauma, zoals acuut vertillen, of lang in dezelfde houding zitten en staan, maar ook als gevolg van sportprestaties (training en wedstrijden). Naast dat ze vaak een doffe, zeurende pijn geven kunnen ook verminderde kracht en bewegingsbeperkingen herkenbare klachten zijn.

Hoe werkt dry needling?

Tijdens een uitgebreide intake en onderzoek waar we jouw klachten in kaart brengen, checken we of jouw klachten met triggerpoints te maken hebben. Indien dit het geval is kunnen we in overleg met jou besluiten om dry needling toe te passen. Een kleine, zeer dunne (0,3mm) naald wordt in de spier geprikt op de plek van de triggerpoint. Bij het aanprikken van het triggerpoint lokken we de ‘local twitch response’ uit. Hierbij spant de spier kort aan en dit geeft vaak een krampachtig gevoel. Dit gaat meestal gepaard met de herkenbare doffe, zeurende pijn op de plek zelf, of die van de uitstraling. Zodra deze twitches afnemen en het triggerpoint rustig is, gaat de naald eruit. Meer weten over de oorzaak en de behandeling van triggerpoints? Lees er alles over in onze blog: Hoe werkt dry needling.

Dry needling bijwerkingen

In de uren en dagen na de behandeling kan het een stijf gevoel geven op de plek van de dry needling. Deze verdwijnt vanzelf en hoort bij een normaal herstel. In onze visie is het verminderen van de pijnklachten en triggerpoints een goede start om daarna te werken aan de achterliggende oorzaak: waarom ontstonden de klachten en triggerpoints in de eerste plaats? Is de oorzaak sport gerelateerd en moeten we werken aan één van de basisvoorwaarden zoals kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, of lenigheid? Ligt het aan langdurig werken in dezelfde houding, dan is aanpassing hierin misschien noodzakelijk. Onze locatie in Nijmegen is uitgerust met de nieuwste apparatuur waarmee we jouw herstelproces van begin tot eind kunnen in kaart kunnen brengen.

Op zoek naar dry needling in Nijmegen?

Dry needling is effectief bij vele klachten onder andere bij klachten aan de nek, schouder, rug, bil en been. Benieuwd of dry needling voor jou effectief kan zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je aan via ons aanmeldformulier.

Dry needling Nijmegen