Krachttest

Kracht is een erg belangrijke factor. Zo heb je onder andere explosieve kracht, maximaal kracht en duurkracht. Iedereen bevat een mix van kwaliteiten van deze eigenschappen. Het mooie van deze verschillende krachtvormen is dat ze trainbaar zijn. Door middel van een isokinetische test of ook wel Cybex test genoemd kunnen deze kenmerken objectief in beeld worden gebracht.

Isokinetische test

Met het isokinetische krachtapparaat kun je heel nauwkeurig kracht van verschillende spiergroepen in kaart brengen. Binnen de topsport wordt deze test gebruikt om te zien hoe de sporter ervoor staat en wat sterke en zwakke punten zijn. Het meest wordt de knie getest op de isokineet. Als fysiotherapeut is het moeilijk om verschillen in kracht kleiner dan 25% te voelen terwijl zo’n groot verschil enorm belangrijk kan zijn in het ontstaan of onderhouden van een blessure. Met de isokineet worden krachten op de procent nauwkeurig gemeten. De verschillende eigenschappen van een spier worden met verschillende oefeningen gemeten. Zo worden maximaal-, snel- en duurkracht getest. Het is zelfs mogelijk om de excentrische kracht van de spier te meten met de Isokineet. Daarnaast worden verhoudingen van de spieren aan de voor- en achterzijde berekend en daarnaast wordt er een berekening gemaakt naar aanleiding van het lichaamsgewicht. Deze waardes kunnen we vergeleken met grotere groepen sporters om zo jouw niveau te bepalen. Er is namelijk een verschil of je topsporter of breedtesporter bent of dat je een teamsport doet waarbij je direct contact met tegenstanders hebt of dat je een marathon loopt.

Enkele indicaties voor een isokinetische test:

  • Hamstringblessure
  • Voorste-/ achterste kruisband operatie
  • Knie arthrose/ heup arthrose
  • Labrum/ impingement operatie heup
  • (Chronische) knieklachten
  • Preventieve screening
  • Prestatie test

De krachttest valt gewoon onder een behandeling fysiotherapie en wordt daardoor dus ook vergoed door de verzekeraar (mits je daarvoor verzekerd bent).