Team testen

De capaciteit van een atleet om veel en snel spierkracht te leveren is een van de belangrijkste voorwaarde om optimaal te kunnen presteren in sporten waarbij kracht, snelheid en wendbaarheid belangrijk zijn. Om deze fysieke eigenschappen optimaal te kunnen trainen moeten deze eigenschappen middels valide en betrouwbare testen in kaart worden gebracht. Op basis van deze testen kunnen atleten en coaches worden geadviseerd over de status van de atleet en kan er advies gegeven worden voor specifieke trainingsprogramma’s.

Daarnaast is het voorkomen van blessures een van de speerpunten binnen een programma voor fysieke training. Onderzoek bij de Engelse Premier League laat namelijk zien dat teams waarbij minder spelers geblesseerd zijn in een seizoen, een grote kans hebben om hoger op de ranglijst te eindigen. Testen van de fysieke capaciteiten en testen van mobiliteit en flexibiliteit geven belangrijke informatie over het blessurerisico wat een atleet loopt.

Onze expertise
De meest clubs beschikken echter niet over de juiste kennis en meetinstrumenten om fysieke capaciteiten en blessurerisico in kaart te brengen. De fysiotherapeuten, manueel therapeuten en bewegingswetenschappers van Het Fysiolab te Nijmegen hebben een screening- en testbatterij ontwikkeld voor veld- en zaalsporten die een hoog intensief karakter hebben en waarbij stop en go en richtingsveranderingen veel voorkomen. Het Fysiolab werkt hierbij samen met HAN SENECA waar unieke testfaciliteiten aanwezig zijn. Middels de tests en screening wordt er een sterkte en zwakte profiel opgesteld van de betreffende atleet. Op basis van deze gegevens kan er gericht advies worden gegeven om het blessurerisico te verminderen en de prestatie te verbeteren.