Blog

Voorkom blessures en verbeter jouw sportprestaties

11 maart 2021 | Luuk Siemes

Het voorjaar is een uitstekende periode om te werken aan jouw zwakke punten en de belastbaarheid van jouw lichaam te vergroten. Dat betekent het bouwen aan sterke spieren, pezen en gewrichten. Blessurepreventie is namelijk hetzelfde als prestatie verbetering. Dus ook als je nog nooit blessures hebt gehad, valt er iets te winnen! In deze blog vertellen we jou hoe je dat bereikt en geven we 5 oefeningen die daarvoor geschikt zijn.

Verbeter jouw hardloopprestatie met intervaltrainingen

11 februari 2021 | Luc Schout

Het Looplab is het expertisecentrum voor hardlopers. Je vindt er alles rondom jouw hardloopprestatie: begeleiding bij het starten met hardlopen, of jouw wedstrijddoel(en), (inspannings-)testen en advies. In deze blog meer over het nut van intervaltraining en voorbeelden om direct in jouw schema toe te passen. 

Voedingstips rond de feestdagen

13 december 2020 | Imke van den Bos

De feestmaand is aangebroken en wat een gek jaar is het geweest! Door corona geen grote vieringen met vrienden en familie, maar in kleine huiselijke sfeer. Ook daar kan lekker, vaak en veel eten op tafel staan. In deze blog geven we jou 6 tips & tricks mee die je kunt toepassen om deze laatste weken maximaal te genieten van alles wat op tafel komt te staan. (En die je ook in 2021 kunt inzetten!)

Een zorgverzekering kiezen voor 2021

02 december 2020 | Luuk Siemes

 

Jaarlijks bezoeken 3,8 miljoen mensen de fysiotherapeut.  2/3e van deze bezoeken valt onder zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed. Daar moet je, je dus wel voor verzekerd hebben. In deze blog geven we je wat verdere informatie over wel/ niet verzekeren en zetten we een aantal verschillende verzekeringen voor je op een rijtje. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken voor 2021.

Voetklachten bij hardlopers

10 november 2020 | Luc Schout

Hardlopen is een belastende activiteit voor het lichaam. Wist je dat krachten die tijdens het hardlopen het onderlichaam inwerken tot 4x het lichaamsgewicht normaal zijn; en dat stap, na stap, na stap. Mede hierdoor komen er veel blessures voor onder hardlopers. De voet is een gebied waarin veel hardloop gerelateerde blessures voorkomen. In deze blog bespreken we veel voorkomende hardloopblessures in de voet, de oorzaken van deze blessures en geven we jou tips wat je hieraan kunt doen.

Fysiotherapie versus ontstekingsremmende injecties: Fysiotherapie wint!

8 september 2020 | Luuk Siemes

Arthrose van de knie is een veelvoorkomende oorzaak van klachten. De huidige behandeling is momenteel vaak gericht op de latere fases van arthrose, resulterend in een hoog aantal operatieve vervangingen door totale knieprotheses (TKP). De behandeling bestaat vaak uit ontstekingsremmende injecties en fysiotherapie. In deze blog behandelen we een onderzoek dat beide vergelijkt.

Samenwerking tussen zorgverleners: wat kunnen we leren uit het professioneel voetbal?

4 augustus 2020 | Luuk Siemes

Recent verscheen er een nieuw artikel in het European Journal of Sport Science waarin de aandachtspunten voor een goede revalidatie na een sportblessure is beschreven vanuit een gemeenschappelijke visie: sportpsychologen en sportdiëtisten werken samen met wetenschappers, fysiotherapeuten en artsen om de terugkeer naar de sport zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Wij lazen dit artikel en maakten een samenvatting met praktische handvatten.

Sylvie Swinkels: over topsport en studie

2 juli 2020 | Sylvie Swinkels

We zijn bij Het Fysiolab blij dat Sylvie Swinkels haar stage bij ons loopt. Ook na de zomer gaat Sylvie zich bezig houden binnen onze visie: from science to performance. Sylvie combineert kennis vanuit haar opleiding Sportkunde op de Sporthogeschool Fontys en ervaring vanuit het wielrennen binnen de praktijk. In haar blog geeft ze een inkijkje in haar ervaring met het combineren van een leven als topsporter en het doen van een HBO-opleiding.

Over thuiswerken, houding, nekpijn en rugklachten

24 mei 2020 | Luuk Siemes

De huidige corona crisis leidt ertoe dat we massaal thuiswerken. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee qua mogelijkheden en efficiëntie, al is er ook goed nieuws: volgens het Algemeen Dagblad wil 1/3e van de wereldwijde thuiswerkers na de crisis niet terug naar kantoor. In deze blog willen we feiten van fabels scheiden en jullie tips meegeven hoe je gezond vanuit huis kunt werken.

Sportblessures in Corona tijd

30 april 2020 | Luc Schout

Als je nu op straat komt zie je veel meer mensen hardlopen, wielrennen, wandelen en skeeleren. Het is goed om even een frisse neus te halen en je hoofd leeg te maken tijdens het sporten. Als je niet gewend bent om deze sporten te doen, of als je nu ineens veel meer gaat sporten, ligt er wel een gevaar op de loer: blessures! In deze blog meer over blessures, signalen waar je op moet letten en verantwoord opbouwen

Een interview met professioneel wielrenster Sylvie Swinkels

23 april 2020 | Luuk Siemes

Deze maand spreken we Sylvie Swinkels, professioneel wielrenster bij Parkhotel Valkenburg Cycling Team. Sylvie is de afgelopen jaren met Het Fysiolab in aanraking gekomen. We stelden haar, per videoverbinding, een aantal vragen over haar beleving hiervan en wat een fysiotherapeut kan betekenen in de begeleiding rondom het wielrennen.

Opbouwen na een blessure deel II: acuut herstel na een training

6 maart 2020 | Luc Schout

Na enige tijd niet gelopen te hebben is het belangrijk om het lichaam weer te laten wennen aan de belasting. Voor het hardlopen zijn de spieren rond de heupen, de romp en de benen enorm belangrijk. Daarnaast kun je voeding en vocht optimaliseren. In deze blog lees je meer informatie over deze onderwerpen. 

De achillespeesblessure: oorzaken en oefeningen om deze blessure voorkomen

12 februari 2020 | Luuk Siemes

De achillespeesblessure is een veel voorkomende blessure onder hardlopers. Als hardloper grote kans dat je ooit met de blessure te maken hebt gehad, of te maken krijgt. In deze blog lees je meer over de achillespees, het ontstaan van klachten en geven we jou tips om de klachten te managen. 

10 mythes over rugpijn ontkracht

8 januari 2020 | Luuk Siemes

In deze blog bespreken we een artikel dat recent is verschenen, dit artikel geeft 10 mythes over rugpijn gebaseerd op heel veel informatie uit wetenschappelijk onderzoek dat de laatste jaren is uitgevoerd. Ook wij zijn van mening dat deze informatie zo belangrijk is dat iedereen het zou moeten weten. Deze blog is dan ook voor iedereen, of je nu rugpijn kent, of het nog nooit hebt gehad.

Fysiotherapie bij bekkenklachten

26 november 2019 | Luc Schout

Het bekken is een erg complexe regio. Het heeft de belangrijke functie stabiliteit te geven en om belasting over te brengen in de keten van het onderlichaam naar bovenlichaam en vice versa. In het dagelijks leven en tijdens het sporten komen er grote krachten door het bekken gebied. In deze blog lees je meer over de werking van het bekken, klachten en de mogelijkheden van fysiotherapie.

Stressfracturen: genezen en voorkomen

16 oktober 2019 | Luc Schout

Een veel voorkomende blessure onder hardlopers is de stressfractuur. Stressfracturen zijn goed voor 8 tot 20% van alle hardloopblessures. Ongeveer 80% van deze stressfracturen bevindt zich in de onderste extremiteit. De meest voorkomende plekken zijn het scheenbeen, kuitbeen, os naviculare, de voorvoet, het bovenbeen en het bekken. In deze blog zullen we verdere achtergrondinformatie geven, uitleg geven over de behandeling en advies om deze blessure te voorkomen. 

Rust roest

18 september 2019 | Luuk Siemes

Is rusten noodzakelijk als je traint én moet je rust houden als je last van een blessure hebt? In deze blog gaan wij in op twee aspecten welke wij veelvuldig tegenkomen in de praktijk: rust en belasting bij het sporten en rust houden na een (pees-)blessure.
We staan even specifiek stil bij peesblessures, omdat wij deze veel zien en hierin gespecialiseerd zijn.

Tips om een voorste kruisbandletsel te voorkomen

19 augustus 2019 | Luuk Siemes

Één op de 3000 mensen scheurt zijn voorste kruisband. Elk jaar komt dit alleen bij voetballers al 4000 keer voor. Bij andere pivoterende sporten (basketbal, skiën, handbal) ligt het risico ook hoog. Vrouwen lopen zelfs een twee tot acht keer hoger risico en de revalidatie na een operatie duurt minimaal 9 tot 12 maanden. Het Fysiolab geeft jou advies hoe je de kans op deze blessure kunt verkleinen.

Pijn in de lies

3 augustus 2019 | Luc Schout

Pijn in de liesregio is een veel voorkomend probleem bij verschillende soorten sporten. Hardlopen en wielrennen kunnen de klachten provoceren, maar ook sporten zoals voetbal, hockey en tennis. Wat hiervan de oorzaak is en hoe Het Fysiolab jou hierbij kan helpen lees je in deze blog.

Scheenbeenklachten bij het hardlopen

15 juli 2019 | Luc Schout

Een veel voorkomende blessure bij hardlopers zijn scheenbeen klachten. In de meeste gevallen treedt er pijn op aan de binnenzijde van het scheenbeen. Deze klacht heeft verschillende namen welke op dezelfde blessure duiden. Enkele name zijn: springschenen, mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), shin splints. Wat hiervan de oorzaak is en hoe Het Fysiolab jou hierbij kan helpen lees je in deze blog.

Manuele therapie bij nekpijn

24 juni 2019 | Luuk Siemes

Het aantal mensen met musculoskeletale (spieren, pezen, gewrichten, etc.) klachten in Europa neemt fors toe. Grofweg omdat we steeds ouder en zwaarder worden. Nekpijn is gestegen naar een 3eplek op het lijstje ‘jaren geleefd met een beperking’.
In de blog van deze week geven we uitleg over nekklachten en kijken we wat de fysio- manueel therapeut voor je betekenen.

Gastblog: Krachttraining voor wielrenners

16 mei 2019 | Luuk Hilkens

Deze week een gastblog over krachttraining voor wielrenners, geschreven door bewegingswetenschapper en Certified Strength & Conditioning Specialist Luuk Hilkens. Hij gaat in op de relevantie voor prestatie, het verminderen van blessurerisico en heeft een richtlijn hoe je de krachttraining kunt inrichten.

4 tips voor het verminderen van rugklachten bij het wielrennen​

25 april 2019 | Luc Schout

Veel wielrenners hebben regelmatig klachten in de lage rug tijdens het wielrennen. Ook op topniveau zie je nog regelmatig een wielrenner zijn rug strekken en draaien om wat verlichting te geven aan de rug. Deze klachten veroorzaken niet alleen pijn, maar ook een vermindering van de wielerprestatie. Acute schade van de structuren in de onderrug is zeldzaam, maar het lange, voorovergebogen geeft wel constante rek.

Hoe werkt dry needling?

11 maart 2019 | Luuk Siemes

Ongeveer 80% van alle mensen heeft weleens last van musculoskeletale pijn (pijn aan spieren, pezen, etc.). Fybromyalgie is een bekende oorzaak van deze pijn, maar ook het myofasciaal pijndroom kan dit veroorzaken. Bij dit laatste, het myofasciaal pijnsyndroom, zijn triggerpoints (spierknopen) een boosdoener. Deze triggerpoints zijn te vinden in strakke, pijnlijke, banden gelegen in een spier en kunnen leiden tot pijn, verminderde beweeglijkheid en afgenomen functie.

Hardlopen na een blessure: een opbouwschema

21 maart 2019 | Luc Schout

Hardlopen is een van de meest blessuregevoelige sporten en is verantwoordelijk voor bijna 20% van alle sportblessures. Alleen voetbal scoort met bijna 30% hoger. Het risico op een blessure is ook hoog in vergelijking met andere sporten: per 1000 uur hardlopen komen er 5,3 blessures voor; voor alle sporten gemiddeld komen er per 1000 uur sport 2,0 blessures voor. Het is dus niet gek dat je als hardloper eens last krijgt van een blessure.

Vier tips bij lage rugklachten

7 maart 2019 | Luuk Siemes

De cijfers liegen er niet om: tot 90% van de volwassenen krijgt ooit in zijn of haar leven een periode met lage rugpijn. Jaarlijks heeft ongeveer 20% last van pijn in de onderrug. Hiermee is het een groot gezondheidsprobleem, is het een belangrijke reden voor ziekteverzuim en heeft het grote economische gevolgen. Alle kosten bij elkaar opgeteld heeft lage rugpijn ons als samenleving in 2007 ongeveer 3,5 miljard euro gekost. 

Pijn aan de buitenkant van de knie

21 februari 2019 | Luc Schout

Een veel voorkomende klacht bij hardlopers is pijn aan de buitenkant van de knie. Aan de laterale zijde (buitenkant) van de knie lopen veel verschillende structuren welke klachten kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de buitenband, meniscus of pezen aan de buitenkant van de knie. Hardlopen kan een duidelijke trigger zijn voor klachten aan de buitenkant van de knie.

6 dingen welke je niet moet doen bij een peesblessure

24 januari 2019 | Luuk Siemes

Een wat stijf gevoel, mogelijk een licht zeurende pijn na het sporten, of belasten. Dit is vaak het kenmerk van een peesblessure. Met name ’s ochtends bij het opstaan, na een tijdje zitten, of tijdens de warming-up bij het sporten is het voelbaar.

Luc Schout bij de Atletiekunie: van brandjes blussen naar preventie

6 januari 2019 | Luc Schout

“Het was al langere tijd de wens van de Atletiekunie om de paramedische zorg voor de topatleten te versterken. Met de komst van Luc Schout, die anderhalf jaar geleden in dienst kwam, is een belangrijke stap gezet. De oud-atleet is er voor de atleten op Papendal, maar gaat ook regelmatig mee op trainingsstages.”

Hoofdpijn: oorzaken en behandeling

23 december 2018 | Luuk Siemes

Hoofdpijn is een vervelende klacht welke veel voorkomt, al bij kinderen vanaf 6 jaar. Ruim 70 tot 90% van alle mensen krijgt er mee te maken in zijn of haar leven. Maandelijks rapporteert 24 tot wel 37% van de mensen één of meerdere dagen met hoofdpijn. Naast hoofdpijn heeft 60% van deze mensen ook klachten aan de nek.

Het Fysiolab

Afspraken kunnen gepland worden van maandag t/m zaterdag. Het Fysiolab is in Nijmegen gevestigd binnen het Sportmedisch Centrum HAN SENECA en in Nistelrode binnen Levelfour Networks direct aan de A50.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief