Fysiotherapie versus ontstekingsremmende injecties: Fysiotherapie wint!

Arthrose wordt ook wel slijtage genoemd, echter is dit niet helemaal de correcte vertaling. Arthrose van de knie is een veelvoorkomende oorzaak van klachten en beperkingen. De huidige behandeling is momenteel vaak gericht op de latere fases van arthrose, resulterend in een hoog aantal operatieve vervangingen door totale knieprotheses (TKP). Daarnaast worden, als primaire behandeling, vaak intra-articulaire glucocorticoïd injecties (ontstekingsremmende spuiten in het gewricht) toegepast. De resultaten hiervan en de duur hoe lang deze effectief zijn staan echter niet vast. Naast injecties wordt vaak fysiotherapie geadviseerd, echter, bij mensen met een TKP heeft een grotere groep vaker injecties gehad, dan dat zij fysiotherapie hebben gehad. Een recent artikel onderzocht wat effectiever was: fysiotherapie versus injecties bij mensen met knie arthrose. In deze blog zullen we de resultaten van dit onderzoek bespreken.

Knie arthrose fysiotherapie

Wat is er onderzocht?

Onderzoekers van de Brooke Army Medical Center (afdeling luchtmacht) in Texas (USA) hebben 156 mensen één jaar lang onderzocht. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: groep 1, fysiotherapie (oefentherapie en manuele therapie) versus groep 2, ontstekingsremmende injecties (glucocorticoïd). Fysiotherapie bestond uit mobilisaties van het gewricht (manuele therapie) en oefentherapie met als kern mobiliserende en krachtoefeningen. De fysiotherapie groep had 8 afspraken in de eerste 4-6 weken met daarna nog afspraken na 4 maanden en 9 maanden. De injectiegroep kreeg een injectie in de eerste week, en indien nodig een nieuwe injectie na 4 en 9 maanden.

Wat zijn de resultaten van fysiotherapie versus ontstekingsremmende injecties bij knie arthrose?

De deelnemers vulden een uitgebreide vragenlijst (WOMAC) in welke functies en activiteiten uitvraagt, daarnaast deden ze een step test en de Timed Up-and-Go test. De deelnemers in de fysiotherapie groep rapporteerden een veel grotere afname in klachten dan de injectie groep. Daarnaast waren deelnemers in de fysiotherapie groep na 1 jaar sneller op de step test en hadden ze minder tijd nodig om de Timed Up-and-Go test te voltooien. Alle resultaten waren significant verschillend, in het voordeel van de fysiotherapie groep. Slechts 8 deelnemers in de fysiotherapie groep gingen niet vooruit, tegenover 20 in de injectie groep. De onderzoekers concluderen dat fysiotherapie effectiever is dan het geven van injecties bij de behandeling van knie arthrose.

 

Wat betekent dit voor knie arthrose in de praktijk?

Deze studie geeft wederom meer body aan het al bekende bewijs: oefentherapie is de hoeksteen en het meest belangrijke voor mensen met klachten als gevolg van arthrose. Andere studies laten zien dat er vaak maar een klein effect is van mobilisaties als toegevoegde behandeling ten opzichte van alleen oefentherapie. In de praktijk is het dan ook van belang dat naast manuele therapie, er altijd getraind wordt. Recente onderzoeken stellen de effectiviteit en veiligheid van glucocorticoïd injecties bij mensen met knie arthrose in twijfel en deze studie laat zien dat de toepassing van deze injecties niet als eerste keus moet worden voorgesteld. De eerste keuze moet liggen bij fysiotherapie en pas bij uitblijvende resultaten zouden injecties moeten worden overwogen.

Wat kan fysiotherapie bij knie arthrose voor jou betekenen?

Bij Het Fysiolab hebben we uitgebreide trainingsfaciliteiten ten behoeve van het trainen en oefenen. Alle therapeuten zijn muscoloskeletaal fysiotherapeut, MSc en gespecialiseerd in manuele therapie en oefentherapie. Voor klachten rondom arthrose ben je bij ons aan het goede adres, stuur een bericht, of maak direct een afspraak via de onderstaande button.

Bronvermelding:

Deyle, G. D., Allen, C. S., Allison, S. C., Gill, N. W., Hando, B. R., Petersen, E. J., … & Rhon, D. I. (2020). Physical therapy versus glucocorticoid injection for osteoarthritis of the knee. New England Journal of Medicine382 (15), 1420-1429.

Het Fysiolab

Afspraken kunnen gepland worden van maandag t/m zaterdag. Het Fysiolab is in Nijmegen gevestigd binnen het Sportmedisch Centrum HAN SENECA en in Nistelrode binnen Levelfour Networks direct aan de A50.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief