Sylvie Swinkels: over topsport en studie
2 juli 2020 | Sylvie Swinkels
We zijn bij Het Fysiolab blij dat Sylvie Swinkels haar stage bij ons loopt. Ook na de zomer gaat Sylvie zich bezig houden binnen onze visie: from science to performance. Sylvie combineert kennis vanuit haar opleiding Sportkunde op de Sporthogeschool Fontys en ervaring vanuit het wielrennen binnen de praktijk. In haar blog geeft ze een inkijkje in haar ervaring met het combineren van een leven als topsporter en het doen van een HBO-opleiding.
Een interview met professioneel wielrenster Sylvie Swinkels
23 april 2020 | Luuk Siemes
Deze maand spreken we Sylvie Swinkels, professioneel wielrenster bij Parkhotel Valkenburg Cycling Team. Sylvie is de afgelopen jaren met Het Fysiolab in aanraking gekomen. We stelden haar, per videoverbinding, een aantal vragen over haar beleving hiervan en wat een fysiotherapeut kan betekenen in de begeleiding rondom het wielrennen.
Opbouwen na een blessure deel II: acuut herstel na een training
6 maart 2020 | Luc Schout
Na enige tijd niet gelopen te hebben is het belangrijk om het lichaam weer te laten wennen aan de belasting. Voor het hardlopen zijn de spieren rond de heupen, de romp en de benen enorm belangrijk. Daarnaast kun je voeding en vocht optimaliseren. In deze blog lees je meer informatie over deze onderwerpen.
De achillespeesblessure: oorzaken en oefeningen om deze blessure voorkomen
12 februari 2020 | Luuk Siemes
De achillespeesblessure is een veel voorkomende blessure onder hardlopers. Als hardloper grote kans dat je ooit met de blessure te maken hebt gehad, of te maken krijgt. In deze blog lees je meer over de achillespees, het ontstaan van klachten en geven we jou tips om de klachten te managen.
10 mythes over rugpijn ontkracht
8 januari 2020 | Luuk Siemes
In deze blog bespreken we een artikel dat recent is verschenen, dit artikel geeft 10 mythes over rugpijn gebaseerd op heel veel informatie uit wetenschappelijk onderzoek dat de laatste jaren is uitgevoerd. Ook wij zijn van mening dat deze informatie zo belangrijk is dat iedereen het zou moeten weten. Deze blog is dan ook voor iedereen, of je nu rugpijn kent, of het nog nooit hebt gehad.
Fysiotherapie bij bekkenklachten
26 november 2019 | Luc Schout
Het bekken is een erg complexe regio. Het heeft de belangrijke functie stabiliteit te geven en om belasting over te brengen in de keten van het onderlichaam naar bovenlichaam en vice versa. In het dagelijks leven en tijdens het sporten komen er grote krachten door het bekken gebied. In deze blog lees je meer over de werking van het bekken, klachten en de mogelijkheden van fysiotherapie.
Stressfracturen: genezen en voorkomen
16 oktober 2019 | Luc Schout
Een veel voorkomende blessure onder hardlopers is de stressfractuur. Stressfracturen zijn goed voor 8 tot 20% van alle hardloopblessures. Ongeveer 80% van deze stressfracturen bevindt zich in de onderste extremiteit. De meest voorkomende plekken zijn het scheenbeen, kuitbeen, os naviculare, de voorvoet, het bovenbeen en het bekken. In deze blog zullen we verdere achtergrondinformatie geven, uitleg geven over de behandeling en advies om deze blessure te voorkomen.
Rust roest
18 september 2019 | Luuk Siemes
Is rusten noodzakelijk als je traint én moet je rust houden als je last van een blessure hebt? In deze blog gaan wij in op twee aspecten welke wij veelvuldig tegenkomen in de praktijk: rust en belasting bij het sporten en rust houden na een (pees-)blessure.
We staan even specifiek stil bij peesblessures, omdat wij deze veel zien en hierin gespecialiseerd zijn.
Tips om een voorste kruisbandletsel te voorkomen
19 augustus 2019 | Luuk Siemes
Één op de 3000 mensen scheurt zijn voorste kruisband. Elk jaar komt dit alleen bij voetballers al 4000 keer voor. Bij andere pivoterende sporten (basketbal, skiën, handbal) ligt het risico ook hoog. Vrouwen lopen zelfs een twee tot acht keer hoger risico en de revalidatie na een operatie duurt minimaal 9 tot 12 maanden. Het Fysiolab geeft jou advies hoe je de kans op deze blessure kunt verkleinen.
Pijn in de lies
3 augustus 2019 | Luc Schout
Pijn in de liesregio is een veel voorkomend probleem bij verschillende soorten sporten. Hardlopen en wielrennen kunnen de klachten provoceren, maar ook sporten zoals voetbal, hockey en tennis. Wat hiervan de oorzaak is en hoe Het Fysiolab jou hierbij kan helpen lees je in deze blog.
Scheenbeenklachten bij het hardlopen
15 juli 2019 | Luc Schout
Een veel voorkomende blessure bij hardlopers zijn scheenbeen klachten. In de meeste gevallen treedt er pijn op aan de binnenzijde van het scheenbeen. Deze klacht heeft verschillende namen welke op dezelfde blessure duiden. Enkele name zijn: springschenen, mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), shin splints. Wat hiervan de oorzaak is en hoe Het Fysiolab jou hierbij kan helpen lees je in deze blog.
Manuele therapie bij nekpijn
24 juni 2019 | Luuk Siemes
Het aantal mensen met musculoskeletale (spieren, pezen, gewrichten, etc.) klachten in Europa neemt fors toe. Grofweg omdat we steeds ouder en zwaarder worden. Nekpijn is gestegen naar een 3eplek op het lijstje ‘jaren geleefd met een beperking’.
In de blog van deze week geven we uitleg over nekklachten en kijken we wat de fysio- manueel therapeut voor je betekenen.
Gastblog: Krachttraining voor wielrenners
16 mei 2019 | Luuk Hilkens
Deze week een gastblog over krachttraining voor wielrenners, geschreven door bewegingswetenschapper en Certified Strength & Conditioning Specialist Luuk Hilkens. Hij gaat in op de relevantie voor prestatie, het verminderen van blessurerisico en heeft een richtlijn hoe je de krachttraining kunt inrichten.
4 tips voor het verminderen van rugklachten bij het wielrennen
25 april 2019 | Luc Schout
Veel wielrenners hebben regelmatig klachten in de lage rug tijdens het wielrennen. Ook op topniveau zie je nog regelmatig een wielrenner zijn rug strekken en draaien om wat verlichting te geven aan de rug. Deze klachten veroorzaken niet alleen pijn, maar ook een vermindering van de wielerprestatie. Acute schade van de structuren in de onderrug is zeldzaam, maar het lange, voorovergebogen geeft wel constante rek.
Hoe werkt dry needling?
11 maart 2019 | Luuk Siemes
Ongeveer 80% van alle mensen heeft weleens last van musculoskeletale pijn (pijn aan spieren, pezen, etc.). Fybromyalgie is een bekende oorzaak van deze pijn, maar ook het myofasciaal pijndroom kan dit veroorzaken. Bij dit laatste, het myofasciaal pijnsyndroom, zijn triggerpoints (spierknopen) een boosdoener. Deze triggerpoints zijn te vinden in strakke, pijnlijke, banden gelegen in een spier en kunnen leiden tot pijn, verminderde beweeglijkheid en afgenomen functie.
Hardlopen na een blessure: een opbouwschema
21 maart 2019 | Luc Schout
Hardlopen is een van de meest blessuregevoelige sporten en is verantwoordelijk voor bijna 20% van alle sportblessures. Alleen voetbal scoort met bijna 30% hoger. Het risico op een blessure is ook hoog in vergelijking met andere sporten: per 1000 uur hardlopen komen er 5,3 blessures voor; voor alle sporten gemiddeld komen er per 1000 uur sport 2,0 blessures voor. Het is dus niet gek dat je als hardloper eens last krijgt van een blessure.
Vier tips bij lage rugklachten
7 maart 2019 | Luuk Siemes
De cijfers liegen er niet om: tot 90% van de volwassenen krijgt ooit in zijn of haar leven een periode met lage rugpijn. Jaarlijks heeft ongeveer 20% last van pijn in de onderrug. Hiermee is het een groot gezondheidsprobleem, is het een belangrijke reden voor ziekteverzuim en heeft het grote economische gevolgen. Alle kosten bij elkaar opgeteld heeft lage rugpijn ons als samenleving in 2007 ongeveer 3,5 miljard euro gekost.
Pijn aan de buitenkant van de knie
21 februari 2019 | Luc Schout
Een veel voorkomende klacht bij hardlopers is pijn aan de buitenkant van de knie. Aan de laterale zijde (buitenkant) van de knie lopen veel verschillende structuren welke klachten kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de buitenband, meniscus of pezen aan de buitenkant van de knie. Hardlopen kan een duidelijke trigger zijn voor klachten aan de buitenkant van de knie.
6 dingen welke je niet moet doen bij een peesblessure
24 januari 2019 | Luuk Siemes
Een wat stijf gevoel, mogelijk een licht zeurende pijn na het sporten, of belasten. Dit is vaak het kenmerk van een peesblessure. Met name ’s ochtends bij het opstaan, na een tijdje zitten, of tijdens de warming-up bij het sporten is het voelbaar.
Luc Schout bij de Atletiekunie: van brandjes blussen naar preventie
6 januari 2019 | Luc Schout
“Het was al langere tijd de wens van de Atletiekunie om de paramedische zorg voor de topatleten te versterken. Met de komst van Luc Schout, die anderhalf jaar geleden in dienst kwam, is een belangrijke stap gezet. De oud-atleet is er voor de atleten op Papendal, maar gaat ook regelmatig mee op trainingsstages.”
Hoofdpijn: oorzaken en behandeling
23 december 2018 | Luuk Siemes
Hoofdpijn is een vervelende klacht welke veel voorkomt, al bij kinderen vanaf 6 jaar. Ruim 70 tot 90% van alle mensen krijgt er mee te maken in zijn of haar leven. Maandelijks rapporteert 24 tot wel 37% van de mensen één of meerdere dagen met hoofdpijn. Naast hoofdpijn heeft 60% van deze mensen ook klachten aan de nek.