10 mythes over rugpijn ontkracht

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in niet alleen Nederland, maar ook wereldwijd. Bijna iedereen gaat wel een keer in zijn of haar leven een periode van rugpijn doormaken. Of dit nu zonder reden is bij het wakker worden, de pijn ‘er in schiet’ bij het bukken of tillen, of dat het tijdens het sporten bij een schot op goal, of na een nieuw PR bij het deadliften klachten is gaan geven. In deze blog bespreken we een artikel dat recent is verschenen, dit artikel geeft 10 mythes over rugpijn gebaseerd op heel veel informatie uit wetenschappelijk onderzoek dat de laatste jaren is uitgevoerd.

Ook wij zijn van mening dat deze informatie zo belangrijk is dat iedereen het zou moeten weten. Deze blog is dan ook voor iedereen, of je nu rugpijn kent, of het nog nooit hebt gehad.

10 mythes over rugpijn ontkracht

Mythe 1: lage rugpijn is meestal een ernstige medische conditie.

Feit 1: Aanhoudende rugpijn is vervelend en kan leiden tot beperkingen, maar wordt zelden veroorzaakt door een levensbedreigende aandoening en je komt zelden in een rolstoel terecht. 

Mythe 2: lage rugpijn gaat niet meer weg en wordt erger als ik ouder word.

Feit 2: De meeste periodes met lage rugpijn worden weer beter, het kan alleen een tijdje duren. De periodes met klachten worden ook niet erger als we ouder worden, ondanks dat dit soms wel gezegd wordt.

Mythe 3: chronische rugpijn hangt altijd samen met beschadigingen in mijn rug. 

Feit 3: Een negatieve mindset, angst voor bewegingen (onderuit gezakt zitten, bukken/tillen, enz.), negatieve verwachtingen voor het herstel en verkeerd met de klachten omgaan zijn belangrijkere voorspellers voor herstel dan ‘beschadigingen’ in de rug. 

Mythe 4: scans zijn altijd nodig om de oorzaak van rugklachten te achterhalen.

Feit 4: een scan zegt niks over de prognose van herstel, over toekomstige klachten en draagt niet bij aan het herstel van rugpijn.

Mythe 5: pijn bij sporten en bewegen is een teken dat er schade ontstaat bij de wervelkolom en is een teken om de activiteit te stoppen, of aan te passen

Feit 5: rustig opbouwen van de activiteiten (tillen, wandelen, sporten, etc.) en bewegingen van de rug in alle richtingen is veilig en gezond voor de wervelkolom.

Mythe 6: lage rugpijn wordt veroorzaakt door een slechte houding bij het zitten, staan en tillen.

Feit 6: de houding van de rug tijdens zitten, staan en tillen hangt niet samen met lage rugpijn, of het voorspellen van toekomstige rugpijn.

Mythe 7: lage rugpijn wordt veroorzaakt door zwakke ‘core’ musculatuur en een sterke ‘core’ beschermt tegen toekomstige rugpijn.

Feit 7: een zwakke ‘core’ is geen reden voor rugpijn. De meeste mensen met rugpijn gebruiken de spieren van de ‘core’ te veel. Hoewel het goed is om een sterke ‘core’ te hebben, is het ook noodzakelijk de spieren te ontspannen als ze niet nodig zijn.

Mythe 8: regelmatig de rug belasten leidt tot het afslijten en uiteindelijk schade.

Feit 8: bewegen van de rug is veilig, regelmatig, gedoseerd, belasten van de rug bouwt weerstand op. Tot afslijten leidt het niet.

Mythe 9: : het opvlammen van de pijn is een teken van schade en rust is noodzakelijk.

Feit 9: opvlammen van pijn hangt meer samen met veranderingen in activiteiten (te snel, te veel doen bijvoorbeeld), stress en humeur, dan met structurele schade.

Mythe 10: behandelingen zoals sterke pijnmedicatie, injecties en operaties zijn effectief en noodzakelijk voor de behandeling bij lage rugpijn.

Feit 10: effectieve zorg bij lage rugpijn is relatief goedkoop en veilig. Hieronder valt voorlichting waarbij jij als patiënt centraal staat, draait om een positieve mindset en coaching over het optimaliseren van fysieke activiteiten en mentale gezondheid (het weer oppakken van activiteiten, sociale activiteiten, een gezond slaapritme, lichaamsgewicht en betaalde werkzaamheden).

Misschien dat sommige van deze mythes je bekend voorkomen. Dat je bij sommige nu ook denkt “maar dit is toch waar en dit klopt toch?”. Wij gaan graag met je in gesprek waar de nuance ligt en waarom deze mythes door nieuwe wetenschappelijke inzichten niet geheel meer de waarheid zijn.

Bron: Back to basics: 10 facts every person should know about back pain, O’Sullivan, P.B., Caneiro, J.P., O’Sullivan, K., Lin, I., Bunzli, S., Wernli, K. & O’Keeffe, M. (2019). British Journal of Sports Medicine, ahead of print, doi:10.1136/bjsports-2019-101611 (Klik hier voor artikel).