6 dingen welke je niet moet doen bij een peesblessure
Een wat stijf gevoel, mogelijk een licht zeurende pijn na het sporten, of belasten. Dit is vaak het kenmerk van een peesblessure. Met name ’s ochtends bij het opstaan, na een tijdje zitten, of tijdens de warming-up bij het sporten is het voelbaar.

Een peesblessure is een vervelende blessure, welke vaak lang duurt om te herstellen. De verklaring hiervoor ligt deels in de pees zelf; deze heeft een lagere doorbloeding dan spierweefsel waardoor er minder zuurstof en bouwstoffen naar het peesweefsel kunnen. Bekende plekken van peesblessures zijn onder andere de achillespees, knie (jumpers knee en runners knee), pezen van de bilspieren, elleboog (golf- dan wel tenniselleboog) en schouder.
Pezen zitten overal in het lichaam tussen spieren en het botten en zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van krachten. Denk aan het buigen van de elleboog, je biceps (bovenarmbuiger) spant aan en buigt de elleboog.
6 dingen welke je niet moet doen bij een peesblessure:
- Neem complete rust
Rust zorgt voor een afname van de stevigheid van de pees en kracht in de spier. Niet doen dus, maar blijf in beweging. Verstandig is wel iets minder te doen, geen 10KM rennen, maar 5KM bijvoorbeeld.
- Doe incorrecte oefeningen
Springen of sprinten zijn hoog intensieve oefeningen voor pezen; langzame zware krachttraining juist niet. Dit laatste kun je dus veilig doen, maar springen en sprinten is niet onbeperkt mogelijk.
- Vertrouw op passieve behandelingen
Op de lange termijn zorgen passieve behandelingen niet voor genezing van het peesweefsel. IJs, ultrageluid of elektrotherapie kunnen in de beginfase helpen, maar monitoren van belasting en het doen van oefeningen zijn de hoekstenen voor de revalidatie.
- Negeer de pijn
Pijn neemt vaak toe in de 24 uur na een overbelasting. Pijn die sterk toeneemt na een activiteit is een teken dat het teveel was; vaak door springen, sprinten of veel rennen met richtingsveranderingen. Een volgende keer iets minder doen is aan te raden. De pijn is een belangrijke indicatie of het precies goed was, of net iets teveel.
- Rek de pees
Rekken kan juist zorgen voor compressie op de plek waar de pees op het bot aanhecht, daarnaast geeft het vaak pijn, maar helpt het niet bij de genezing. Lekker laten zitten dus. Een inlegzooltje in de schoen zorgt voor minder rek op de achillespees én daardoor minder pijn, dit kan dus handig zijn!
- Maak je zorgen over afscheuren
Pijn werkt beschermend en zorgt ervoor dat je deze minder belast. Sterker nog, mensen die een pees afscheuren hebben vaak nooit pijn gehad voor dit moment van afscheuren, terwijl de pees zelf al verregaand in slechte conditie was. Pijn is dus ergens een goed teken.
Hopelijk helpen deze tips je al op weg. Heb je onze expertise nodig, maak dan een afspraak en dan zien we elkaar snel om een start te maken met jouw revalidatie.