Fysiotherapie bij bekkenklachten

Het bekken is een erg complexe regio. Het heeft de belangrijke functie stabiliteit te geven en om belasting over te brengen in de keten van het onderlichaam naar bovenlichaam en vice versa. In het dagelijks leven en tijdens het sporten komen er grote krachten door het bekken gebied. Deze krachten worden in het bekken verwerkt door drie belangrijke botstukken: twee bekkenvleugels (ossa illia) en het heiligbeen (os sacrum). In deze blog geven we je meer informatie over het bekken en de mogelijkheden van fysiotherapie.

Bekkenklachten

Hoe werkt het bekken?

Het bekken wordt bij elkaar gehouden door de vorm, banden en spieren. Zo lijkt het heiligbeen op een wig, met de punt naar beneden. Door het gewicht van de wervelkolom dat bovenop het heiligbeen rust en sterke banden met de beide bekkenvleugels vormt zich een stabiele sluiting. Een goede samenwerking deze banden, gewrichten en spieren zorgt voor een stabiele basis welke veel krachten kan verdragen. Aan beide kanten van het heiligbeen bevindt zich een gewricht tussen het heiligbeen en de bekkenvleugels, dit gewricht staat ook wel bekend als het sacro-illiacaal (SI) gewricht. Dit gewricht is zeer stijf en bevat slechts enkele graden bewegingsmogelijkheid.

Klachten aan het SI-gewricht

Als de samenwerking tussen al deze structuren niet zo goed verloopt kunnen er klachten ontstaan. Dit kan zowel in activiteit zijn als in rust. De klachten hoeven niet altijd rond het SI-gewricht te komen maar kunnen bijvoorbeeld ook in het heupgewricht of in de onderrug komen. Geschat wordt dat bij ongeveer 14% van de rugklachten, het SI-gewricht als bron van pijn betrokken is. Deze pijn kan zeurend en/of stekend van aard zijn. De klachten kunnen ontstaan als gevolg van een trauma door bijvoorbeeld blijven haken met de voet en vallen (bij ruiters bijvoorbeeld), of verstappen dan wel vertillen.

Fysiotherapie bij SI- en bekkenklachten

Fysiotherapie en manueel therapie kunnen effectief zijn bij klachten vanuit het bekken, of het SI-gewricht. In eerste instantie is het belangrijk om te achterhalen wat de klachten veroorzaken. Zo kunnen de klachten komen door hyperactiviteit van spieren, maar ook door inactiviteit. Een andere oorzaak kan een beperkte beweeglijkheid of dispositie zijn. Aan de hand van een uitgebreid lichamelijk onderzoek en klachtenanalyse wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt. Deze kan bestaan uit aanpassingen in de belasting uit werk, sport, of andere hobby’s, oefeningen gericht op kracht, of coördinatie en/of manuele therapie bestaand uit mobilisaties en manipulaties. Soms kan een bekkenband ook uitkomst bieden. Dit zijn enkele voorbeelden uit de toolbox van de fysiotherapeut, maar zijn niet alles omvattend.

Op zoek naar een specialist in bekkenklachten?

Heb je klachten rondom het bekken en de onderrug? Neem dan snel contact op met Het Fysiolab, of maak direct een afspraak via de onderstaande button.