Hoofdpijn: oorzaken en behandeling

Hoofdpijn is een vervelende klacht welke veel voorkomt, al bij kinderen vanaf 6 jaar. Ruim 70 tot 90% van alle mensen krijgt er mee te maken in zijn of haar leven. Maandelijks rapporteert 24 tot wel 37% van de mensen één of meerdere dagen met hoofdpijn. Naast hoofdpijn heeft 60% van deze mensen ook klachten aan de nek.

Behandeling hoofdpijn

Vormen van behandeling hoofdpijn

Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn. Sommigen uit spieren, en of gewrichten van de nek, andere op basis van andere oorzaken. Er zijn er een aantal welke het benoemen waard zijn.

Veruit het meeste onderzoek wordt wereldwijd uitgevoerd naar migraine, dit komt omdat er veel geld verdiend wordt met het produceren van medicijnen. Wat echter ook blijkt is dat de gevolgen van tension type headhache (spierspanningshoofdpijn) groter zijn dan de gevolgen van migraine, maar over die laatste horen we toch veel minder. De verklaring hiervoor ligt in het beste medicijn: bij spanningshoofdpijn is dat een paracetamol. Die zijn door hun lage prijs niet interessant voor dat veelal dure onderzoek.

De klachten van spierspanningshoofdpijn kenmerken zich als volgt: zeurend, vaak drukkend aanwezig, een milde pijn die vaak aan twee kanten van het hoofd zit en vaak meer dan 15 dagen per maand aanwezig. Dat is dus ongeveer één op de twee dagen! Dit maakt spierspanningshoofdpijn tot een erg vervelende vorm van hoofpijn.

De eerdergenoemde migraine daarentegen is vaak pulserend, aan één zijde (maar hij kan wel van zijde verspringen) aanwezig, geeft matige tot ernstige pijn en verergert bij inspanning. Ook gevoeligheid voor licht en geluid worden regelmatig vermeldt en mensen liggen het liefste in bed. Dagenlang soms, want een aanval kan tot wel 72 uur duren! Bij het begin van een migraineaanval geven mensen vaak andere klachten aan: honger/trek (in chocolade), nekpijn, aura’s zien; dit veroorzaakt dus niet de migraine, deze is al bezig, maar gewoon nog niet op zijn hevigst.

Een laatste (wat minder vaak voorkomende) van hoofdpijn is de zogenoemde cervicogene hoofdpijn. Deze is vaak éénzijdig, matig pijnlijk en afhankelijk van een bepaalde beweging of houding van de nek en wordt veroorzaakt door spieren en gewrichten hoog in de nek. In de praktijk zien we vaak dat mensen komen met gecombineerde vormen van hoofdpijn. Een mix van diverse vormen is dan ook echt niet ongewoon.

De behandeling van hoofdpijn

Voor zowel migraine, spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn kun je terecht bij Het Fysiolab. Wat we vervolgens doen bij de intake is in kaart brengen waar de hoofdpijn vandaan komt. Onbekend is dat een grote groep van de migrainepatiënten ook baadt heeft bij manuele therapie.

Migraine wordt veroorzaakt door ingewikkelde processen waarvan de uitleg buiten het doel van deze blog ligt (maar kom vooral langs om er met ons over te praten). Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat manuele therapie kan bijdragen in het verminderen van het aantal migraineaanvallen met meer dan 50%. Voorbeelden van wat we doen zijn mobilisaties of manipulaties van de gewrichten in de nek, specifieke pijnreductietechnieken, dry needling van spieren, het trainen van deze spieren en ga zo nog maar even door.

Andere oorzaken van hoofdpijn

Drink je erg veel koffie, of andere producten met cafeïne? Meer dan vijf dagen per week dit drinken kan ook hoofdpijn veroorzaken. Soms kan het ook uit medicatie komen zoals paracetamol, of ibuprofen (bij meer dan 15 dagen per maand gebruik).

In het kort:

  • Hoofdpijn komt veel voor onder volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.
  • Naast migraine kennen we o.a. spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn
  • Fysiotherapie is effectief bij het verminderen van deze hoofdpijnen
  • Cafeïne of medicatie

Heb je last van hoofdpijn, of wekt het je interesse dat hoofdpijn geen klacht is “waar je maar mee moet leren leven?” Stuur ons dan een bericht of bel ons gewoon even.