Manuele therapie bij nekpijn
Het aantal mensen met musculoskeletale (spieren, pezen, gewrichten, etc.) klachten in Europa neemt fors toe. Grofweg omdat we steeds ouder en zwaarder worden. Nekpijn is gestegen naar een 3eplek op het lijstje ‘jaren geleefd met een beperking’. Dit laatste kunnen we slecht nieuws noemen, het goede nieuws is dat bij 70% van de mensen met acute nekklachten deze vanzelf weer overgaan.
Deze blog schrijven we dan ook voor die overige 30% die chronische nekklachten ontwikkeld. We geven informatie over nekklachten en leggen uit wat de fysio- manueel therapeut voor je betekenen.

Wat veroorzaakt nekpijn?
Het grootste deel van alle nekklachten vallen onder de noemer aspecifiek. Dit betekent dat er medisch geen afwijkingen worden gevonden op bijvoorbeeld een röntgenfoto, of MRI-scan. Als deze wel wordt gemaakt zien we vaak van alles; al vanaf 20-jarige leeftijd komt slijtage van tussenwervelschijven, de gewrichten of zelfs een hernia voor. Dit alles zonder dat we hier klachten van hoeven te hebben. De oorzaak van pijn zit dus niet zozeer in deze verschijnselen. Wat dan wel?
Er zijn aanwijzingen dat de kracht (maximale kracht en kracht-uithoudingsvermogen) van de nekspieren, coördinatie van het hoofd en de range of motion (beweeglijkheid [ROM]) van de nek zijn verminderd bij mensen met nekklachten.
Prognostische factoren bij nekpijn
Maar wat zorgt er dan voor dan de ene na 3 dagen van zijn of haar klachten af is en de ander hier maanden over doet? Er zijn een aantal factoren die hierin meespelen, prognostisch noemen we deze. Een whiplash in het verleden, gelijktijdig klachten aan de rug, of hoofdpijn hebben een negatieve invloed. Een ‘nuchtere’ kijk op de klachten (weinig angst, of neerslachtige gevoelens) werken juist positief.
Manuele therapie bij nekpijn
De manueel therapeut kan gebruik maken van manipulaties of mobilisaties om de ROM (beweeglijkheid) van de nek te vergroten en de pijn te verminderen. Deze technieken zorgen voor het vrijkomen van diverse chemische stofjes in het centrale zenuwstelsel welke twee effecten hebben: 1. het verminderen van pijn en 2. het verlagen van de spierspanning. Dit zorgt ervoor dat de ROM van de nek toeneemt en er minder pijn aanwezig is.
De oorzaak van de klachten is hiermee echter nog niet verdwenen. Zoals genoemd spelen verminderde maximale kracht, krachtuithoudingsvermogen en coördinatie van het hoofd een rol binnen de klachten. Hieraan werken is daarom ook belangrijk. Doe het volgende niet direct na, maar het is erg interessant om eens te kijken hoe Formule 1 coureurs werken aan hun nek: klik hier.
In de video laat een McLaren coureur zien hoe hij oefent met zijn helm op en extra gewichten hieraan bevestigd.
Fysiotherapie bestaande uit manuele technieken, gecombineerd met specifieke oefeningen laat goede resultaten zien bij nekklachten. Mocht je hiermee rondlopen, neem dan contact met ons op voor een intake en onderzoek.