Pijn aan de buitenkant van de knie

Een veel voorkomende klacht bij hardlopers is pijn aan de buitenkant van de knie. Aan de laterale zijde (buitenkant) van de knie lopen veel verschillende structuren welke klachten kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de buitenband, meniscus of pezen aan de buitenkant van de knie. Hardlopen kan een duidelijke trigger zijn voor klachten aan de buitenkant van de knie.

Sport blog

Pijn aan de buitenkant van de knie

Een van de meest voorkomende klachten aan de buitenkant van de knie bij hardlopers is de zogenoemde lopersknie. Dit probleem kan ontstaan vanuit een overbelasting van de bovenbeenspieren (quadriceps), peesplaat (tractus illiotibialis) en/of de bilspieren (gluteus). Door deze overbelasting ontstaat er irritatie aan de buitenkant van de knie. Meestal komt de pijn plotseling op en kan een blokkerend gevoel in de knie geven. De knie kan moeilijk gebogen worden als het been belast wordt, zoals bij hardlopen of traplopen. De oorzaak van de klacht is meestal niet acuut, maar een herhaalde overbelasting van de eerdergenoemde structuren zorgt ervoor dat er uiteindelijk de lopersknie ontstaat. Verstandig is om bij terugkerende of chronische klachten er door een (sport)arts of fysiotherapeut naar te laten kijken. Aan de hand van een uitgebreid onderzoek kan er geanalyseerd worden wat de klachten veroorzaakt en aan de hand daarvan een plan gemaakt worden om zo snel mogelijk van de klachten af te komen en weer te kunnen sporten.

Een blessure, wat nu?

Een hardloopblessure is erg vervelend, maar veel hardlopers krijgen er ooit mee te maken. Hardlopen is een belastende sport voor het lichaam. Belangrijk is om bij een blessure de belasting aan te passen. Zoek ook hierbij hulp van een trainer of fysiotherapeut. Aan de hand van de ernst van de klachten kan er gekeken worden naar mogelijkheden van alternatief trainen om er zo voor te zorgen dat het lichaam belastbaar blijft en dat de conditie zo goed mogelijk op pijl blijft. Daarnaast moet er aan de hand van het onderzoek een oefen- en behandelplan gemaakt worden om de blessure te verhelpen. Volledige rust is meestal niet de snelste en beste weg om van een blessure af te komen.

Maak een afspraak bij de hardloopfysio’s van Nijmegen

Bij Het Fysiolab staan we voor je klaar om je op de beste manier van je klachten af te helpen. Hardlopen is onze passie, combineer dat met onze praktijk en wetenschappelijke expertise en we vinden altijd een oplossing voor je blessure. Maak nu een afspraak of stuur een mail naar info@hetfysiolab.nl.