Pijn in de lies

Pijn in de liesregio is een veel voorkomend probleem bij verschillende soorten sporten. Hardlopen en wielrennen kunnen de klachten provoceren maar ook sporten waarbij gesprongen en/ of gedraaid en gekeerd moet worden zijn provocatief voor de klachten. Je kan hierbij denken aan sporten zoals voetbal, hockey en tennis. Net zoals er veel verschillende sporten zijn waarbij de klachten op kunnen treden zijn er ook veel verschillende oorzaken voor de pijn in de liesregio.

Pijn in de lies

Mogelijke oorzaken van pijn in de lies

Het gebied aan de binnenzijde van de heup is een anatomisch complex gebied. De kop van het bovenbeen vormt met de kom van het bekken het heupgewricht. Het heupgewricht moet mobiel zijn om de verschillende bewegingen te kunnen maken, maar moet ook stabiel zijn om alle krachten op te kunnen vangen.

Rondom de heup lopen verschillende soorten spieren welke de heup moeten stabiliseren, maar ook moeten zorgen voor voldoende beweeglijkheid. Overbelasting van spieren aan de voorzijde en binnenkant van de heup komt zeer regelmatig voor. Door een verkeerde beweging of compensatie raken de spieren overbelast en kunnen pijnklachten veroorzaken aan de binnen- en voorkant van de heup en het bovenbeen. Een veel geziene oorzaak va deze blessure is zwakte in andere spieren zoals de buik- en bilspieren.

Als gevolg van inklemming van de spieren aan de voorzijde van de heup kan er vooral in de flexie positie een pijnlijke sensatie ontstaan in het heupgebied. Het kapsel/ de heupflexoren klemmen bij deze beweging in wat een bewegingsbeperking geeft en een pijnlijke sensatie

In de kom van het bekken ligt het labrum van de heup wat de heupkop beter stabiliseert. Door een trauma of intensieve belasting van de heup kan hier een scheur in ontstaan. Dit kan een bewegingsbeperking van de heup geven welke gepaard kan gaan met pijn en een klikken van de heup.

Een klacht welke vooral bij hardlopers nog wel eens voorkomt is een stressfractuur van het schaambeen/ bovenbeen welke klachten in de lies kan geven. Een stressfractuur is een vermoeidheidsbreuk van het bot. Door herhaalde overbelasting en/of beperkende factoren in het herstel kan het bot niet voldoende herstellen en uiteindelijk klachten gaan geven.

Behandeling van klachten in de lies

Bovenstaande oorzaken van heupklachten zijn zeker niet de enige oorzaken van pijn in de lies. We zien deze oorzaken echter wel vaker in de praktijk terug. Bij Het Fysiolab maken we altijd een uitgebreide analyse van het klachten- en bewegingspatroon waar aan de hand van de uitslagen een behandelplan opstellen. In dit klachtengebied is het belangrijk om manueel therapeutisch de stand van de rug, de heup en het bekken te bekijken en eventuele bewegingsbeperkingen te verhelpen. Daarnaast moet er inzicht worden verkregen in de kracht van belangrijke spieren rond de heup. De romp-, bilspieren en adductoren zijn van enorm groot belang om in beeld te hebben hoe sterk ze zijn. Al het bovenstaande zal daarnaast toegepast moeten worden in een goede sporttechniek. Een analyse van het hardloop- en bewegingspatroon kan extra inzichten en aanknopingspunten geven.

Loop je met klachten in het heup en liesgebied en wil je graag een deskundige analyse en behandeling neem dan contact met ons op, of maak een afspraak