Scheenbeenklachten bij hardlopen​

Een veel voorkomende blessure bij hardlopers zijn scheenbeen klachten. In de meeste gevallen treedt er pijn op aan de binnenzijde van het scheenbeen. Deze klacht heeft verschillende namen welke op dezelfde blessure duiden. Enkele name zijn: springschenen, mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), shin splints. Wat hiervan de oorzaak is en hoe Het Fysiolab jou hierbij kan helpen lees je in deze blog.

Scheenbeenklachten bij hardlopen

Wat zijn shin splints (MTSS)?

De klacht wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen over een lengte van ten minste vijf centimeter, voornamelijk bij inspanning zoals wandelen of hardlopen. Met een incidentie van ongeveer 20% is dit een veel voorkomende blessure onder hardlopers en militairen. De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door de repetitieve belasting van het hardlopen waarbij het botweefsel van het scheenbeen micro schade oploopt. Deze kleine beschadigingen in het bot zijn een normaal proces wat bij belasting en training hoort. Als de beschadigingen niet voldoende tijd krijgen om te herstellen ontstaat er door een veranderde balans in de activiteit tussen cellen die botweefsel opbouwen (osteoblasten) en botweefsel afbreken (osteoclasten) schade aan het scheenbeen. Vaak met het gevolg dat de spieren van het onderbeen gespannen worden.

Oorzaken van deze scheenbeenklachten

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Soms is het duidelijker dan in andere gevallen. Deze klacht wordt vaak gezien bij hardlopers die de belasting te snel opbouwen. Daarnaast is een platvoet of een knie welke naar binnen zakt bij het hardlopen een risicofactor op het ontstaan van deze blessure. Als de belasting te snel opgebouwd wordt, is de kans op het krijgen van overbelastingblessures vier keer zo groot. Oude schoenen of verandering van trainingsfactoren (van bos naar weg, of van vlakke ondergrond naar heuvelachtig gebied) wordt ook vaak als oorzaak van de klachten gezien.

Scheenbeenklachten en fysiotherapie

Het Fysiolab helpt je graag van je scheenbeenklachten af. De behandeling bestaat uit een analyse van de factoren welke de overbelasting veroorzaakt kunnen hebben, gevolgd door een uitgebreid lichamelijk onderzoek met eventueel een hardloopanalyse. Aan de hand van de resultaten wordt er een behandelplan opgesteld om op een goede manier het hardlopen weer veilig te kunnen hervatten.Afhankelijk van de duur en ernst van de blessure, getraindheid en andere factoren kan er een inschatting gemaakt worden hoe lang het herstel gaat duren.

Heb je vragen over scheenbeenklachten, of wil je een afspraak maken neem dan contact op via het contactformulier.