Sylvie Swinkels: over topsport en studie

Ik krijg de laatste tijd veel vragen via social media hoe het is om topsport met een studie te combineren, over mijn eigen ervaringen en of ik nog tips heb. Zeker nu er geen fysieke open dagen zijn is het minder makkelijk om de juiste informatie te verkrijgen en zo een goede keuze te maken. Natuurlijk zijn er tegenwoordig online voorlichtingen bij veel studies, maar ervaringen van een studerende topsporter zijn moeilijker te vinden op het internet. Ik hoop daarom in deze blog zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en belangrijke tips mee te geven. 

Topsport en studie

Mijn studie Sportkunde

Ik zit nu in mijn derde jaar van de opleiding HBO Sportkunde op de Sporthogeschool van de Fontys Eindhoven en het is goed te combineren met mijn sport wielrennen. Het eerste jaar was pittig: in het propedeusejaar wordt namelijk getest of je de capaciteiten bezit om de opleiding te volbrengen. Ik was toen 17 en durfde nog niet echt op iemand af te stappen om vragen te stellen. Wat achteraf natuurlijk wel slimmer was geweest. Ik stak heel veel energie en tijd in de projecten en maakte er een heel boekwerk van. Het eindcijfer bleek niet wat ik ervan verwachtte. Ik wist wel dat er een rubric bestond waarin te zien is op welke punten je wordt beoordeeld, maar dat je je daar echt aan moest houden dat wist ik niet. Ook wist ik niet precies wat ik moest leren, dus leerde ik alles. Ik haalde een goed punt, maar kwam erachter dat veel van wat ik geleerd had, niet in de toets terugkwam. Ik verspilde veel energie, welke beter besteed had kunnen worden én wat voorkomen had kunnen worden. 

Tip 1: durf te vragen!

Samenwerking 

Tijdens het eerste jaar leerde ik een andere topsporter kennen, zij is nu een goede vriendin. Omdat zij ook topsporter is, begrijpen we elkaar goed. We konden allebei niet altijd aanwezig zijn, maar als we er beiden waren, dan was het altijd lachen. We maakten de onderlinge afspraak om aantekeningen te maken voor elkaar als een van ons 2en er niet bij kon zijn. Zo konden we de stof toch goed leren en misten we minder door onze afwezigheid. Ook zorgden we dat we in dezelfde groepjes kwamen te zitten. Zo weet je zeker dat je iemand hebt waarmee je goed kan samenwerken.

Tip 2: zoek jouw buddy!

 Profwielrenster bij Parkhotel Valkenburg 

Aan het begin van mijn tweede studiejaar, had ik net getekend bij mijn huidige team: Parkhotel Valkenburg. Mijn ouders en ik kwamen tot de conclusie dat de combinatie topsport en studie lastig beloofde te worden. Ik zou meer gaan trainen en vaker naar het buitenland reizen. Ik had meerdere scenario’s bedacht en ben samen met mijn studiecoach gaan sparren wat in de praktijk het beste zou werken. We besloten mijn studie op te splitsen, wat uiteindelijk echt goed heeft gewerkt. Ik zou mijn stage later lopen, maar wel de lessen, toetsen en projecten op school heb gevolgd en gemaakt. Dit bleek goed te werken en ik haalde alles. Mijn studiecoach en ik hadden tijdens alle vier de periode van het schooljaar contact, we bespraken hoe het ging en maakten plannen voor de toekomst. Dit werkte erg fijn, telkens was er een concreet doel om naar toe te werken.

Tip 3: communiceer en tip 4: maak plannen! 

In tijden van het Coronavirus  

Het derde jaar bestaat uit twee minors. Hiervan heb ik er één gevolgd. De andere volg ik volgend jaar. Voor de komende jaren heb ik, samen met mijn studiecoach, een plan opgesteld. Al is dit plan door de corona crisis bijgesteld. Als (top-)sporter moet je flexibel zijn. Aangezien er op dit moment geen wedstrijden zijn, focus ik me nu meer op school. Ik loop op dit moment stage en ben tegelijkertijd een project aan het maken. Het is belangrijk om je trainingen te periodiseren (plannen), maar ook je schoolactiviteiten. Plan en denk vooruit. Ik heb nu meer tijd, dus ik doe extra taken voor school. Zo creëer ik meer rust voor mijzelf als het wedstrijdseizoen straks weer aan de gang is. Ook probeer ik structuur in mijn dagelijks leven te houden. Ik zorg dat ik op mijn rustdagen aan school werk, zodat ik niet op één dag heel veel train én ook veel aan mijn studie moet zitten en een andere dag vrij weinig hoef te doen. 

Tip 5: wees flexibel, tip 6: wees creatief met onverwachte mogelijkheden en tip 7: bouw voldoende rust in!

Nog even alle tips op een rijtje: 

  1. Stel vragen, daar word je nooit dommer van;
  2. Betrek een studiecoach bij jouw proces;
  3. Vind een maatje waarmee je kunt samenwerken;
  4. Plan vooruit. Dit zien leraren graag en je weet zelf ook beter waar je mee bezig bent;
  5. Blijf communiceren. Maak je planning bekend aan degene die er baat bij hebben. Ook is het goed als je klasgenoten begrijpen waar je mee bezig bent, zodat er geen scheve gezichten komen als je afwezig bent;
  6. Periodiseer je studie. Doe zoveel mogelijk indien je tijd hebt. Dit geeft je rust zodra je het drukker hebt met je sport;
  7. Creëer structuur in datgene wat je doet. 

 Het combineren van topsport en een studie is te doen, maar het vereist wel het een en ander van je! 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen aan Sylvie, je kunt contact met haar opnemen. Sylvie volgen kan op Instagram (@Sylvieswinkels)